fredag 26 februari 2016

Kommunalheraldik i Mämmilä


Mämmilä är en fiktiv finsk kommun, troligen belägen någonstans i Birkaland. Livet i Mämmilä beskrivs i serien med samma namn av Tarmo Koivisto, som tecknade den under åren 1976 - 96, och sporadiskt även senare. Trots sin fiktivitet har kommunen en hel del likheter med den alldeles äkta kommunen, numera staden, Orivesi, Koivistos hemort.

MämmiläOrivesi

Serien är älskad och prisbelönt, förvisso för att den på pricken fångar livet i en finsk landsortskommun på sin tid, den kretsar kring smått och stort vardagsliv, glädjer och sorger, kommunalpampar, affärsmännen som vill "utveckla" den sömniga orten, vanligt och mindre vanligt folk, byorginal, affärsidkare, hemmafruar, veteraner, barn, lantbrukare, och tjänstemän. Alla kommer till tals och får sin historia berättad, någon egentlig huvudperson finns inte - ja, själva orten Mämmilä då, kanske.


Alla och envar som vuxit upp och bott i en typisk finsk landskommun eller småstad på 1970- eller 80-talet kan känna igen sig här.


Och kommunen har ett vapen, förstås. Det spelar inte någon framträdande roll, men det finns, och det är ju egentligen det det här ska handla om. Mycket har skrivits om Mämmilä, men jag vågar påstå att det här är den enda gången kommunens heraldiska aspekter tas upp.


Som finsk kommunalheraldik taget är det inte så pjåkigt, med tanke att vi talar om en fiktiv kommun i en serie. Om man skulle ge sig på att blasonera skulle det väl bli något i vägen av:

"I fält styckat i grönt och rött (silver ibland) en memriva med istucken, stolpvis ställd slev, allt av naturlig färg (eller silver, memman svart?)"


Namnet Mämmilä skulle väl på svenska bli Memby, eller Memminge, om man så vill, och memman är ju naturligtvis den finska påskdelikatessen, som förr uppbevarades i rivor gjorda av björknäver.


"Exotic food", Scandinavia and the World


Anders Segersven

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar