onsdag 22 januari 2020

De savolaxisk-karelska färgerna

Studenter från Karjalainen Osakunta (Karelska nationen) på det traditionella fackeltåget
 under firandet av självständighetsdagen i Helsingfors.

Här har några gånger blivit omnämnt att Karelens färger i det allmänna medvetandet är rött och svart, även om det inte stämmer överens med tinkturerna i Karelens vapen. Jag har framhållit att det egentligen är fråga om de så kallade savolaxisk-karelska färgerna, där det svarta är taget från Savolax vapen och det röda från Karelens. Vi ska ta och reda ut begreppen en gång för alla.

Historien tar sin början redan år 1833, då den Savo-Karelska avdelningen vid Helsingfors universitet uppstår; den avknoppas från Natio Wiburgensis, den Viborgska nationen, tillsammans med den nya Viborgska avdelningen. En Viborgs nation har funnits vid Åbo Akademi sedan åtminstone 1670-talet, men nu har medlemsantalet ökat till den grad att man finner det för gott att dela upp den i två. Samtidigt har man börjat kalla nationerna för avdelningar för att inte ge intryck av att de driver på någon form av nationellt självstyre.

Och eftersom nationen alltså omfattar studerande både från Savolax och Karelen, tar man nu till sina färger svart och rött, det svarta från Savolax och rött från Karelen. Och någonstans härifrån började man i det allmänna medvetandet notera färgkombinationen rött och svart. Nationens medlemsantal växte med tiden åter, och år 1905 stod man inför en delning igen. Den här gången gick savolaxarna och karelarna skilda vägar, och Savolainen Osakunta (Savolax nation) och Karjalainen Osakunta (Karelska nationen) uppstod. Savolaxarna började använda hemlandskapets färger gult och svart, karelarna fortsatte med de invanda rött och svart. Ja, egentligen hade man tänkt sig att använda färgerna vitt och rött, men det visade sig snabbt att Hämäläis-Osakunta (Tavastlands nation) redan använde band i de färgerna.

Savolax nations profil av idag.

Årsfesten för karelarna närmade sig, och man tog ett snabbt beslut att fortsätta använda de gamla rödsvarta nationsbanden. Och därvid blev man, trots smärre kritik från brödranationen i början.

Samtidigt så var de rödsvarta färgerna så att säga ute ur boxen i den unga nationen, där det friskt skapades symboler, märken och fanor för nya inrättningar och organisationer. Och det rödsvarta hade fastnat på Karelen, en betydelsefull instans var Skyddskåren, som från år 1921 och framåt organiserade sig i distrikt, och Karelens skyddskårsdistrikt med säte i Viborg kom alltså att ha rödsvarta färger med ett vitt S i sitt märke.

Skyddskårsmärke för bruk på ärmen, Karelens skyddskårsdistrikt.

Efter krigen, och då Karelen var förlorat till Sovjetunionen, hade man över 400 000 karelska flyktingar som skulle bosättas i det resterande Finland. Det gick i och för sig över förväntan bra trots rådande omständigheter, och så småningom började dessa och deras ättlingar grunda föreningar och förbund för att vårda minnet av det förlorade Karelen. Och här kom de rödsvarta färgerna igen på bred front. Så här formulerar man sig på Karjalan Liitto (Karelska förbundet) i min översättning:
"Från Savolax vapen togs svart och från Karelens vapen rött, även om heraldikens regler förbjuder färg vid färg och metall vid metall. Genom historiens händelser har de rödsvarta färgerna inom förbundet fått sina egna betydelser; rött betyder karelsk glädje, svart sorgen över förlusten av det egna landet. Svart symboliserar i karelarnas sinne också det förlorade landets mull, över vilken blod utgjutits. Rött och svart har satt sig djupt i det karelska sinnet och Karelska förbundet har svårt att se att man någonsin skulle avstå från användandet av den rödsvarta färgkombinationen, även om den inte är helt heraldiskt korrekt."

Karelska traditionsföreningar på sommarfest någonstans i Finland.

Så småningom kom det också till släktföreningar för karelska släkter, och sedan kom en del av dessa att anta borgerliga vapen. Och även här är de karelska röd-svarta färgerna väl företrädda, naturligtvis.


Husbondsvimpel i de rödsvarta färgerna och med Karelens vapen. Bildkälla: Flagmore.


Källor:
https://www.karjalanliitto.fi/karjalaisuus/karjalan-tunnukset.html
http://karjalainenosakunta.fi/osakunta/osakunnan-tunnukset/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar