fredag 4 oktober 2019

Bokverket Riddarhusets vapensköldar har utkommit



Sveriges riddarhus har slagit på stort och kommit ut med ett magnifikt verk om de 2331 vapensköldar tillhöriga introducerade ätter som uppmålats sedan 1600-talet och hängts upp på väggarna i Riddarhussalen.

För att citera Riddarhuset självt:
Riddarhusets vapensköldar är uppmålade från 1600-talet och framåt. Varje sköld motsvarar en ätt som har introducerats på Riddarhuset. Den världsunika samlingen berättar åtskilligt om Sveriges politiska och kulturella historia.
Sköldarna rymmer öden och förhoppningar hos människor från olika länder och samhällsskikt som haft det gemensamt att de adlats eller upphöjts till högadel. Krigare, valloner, ämbetsmän och bönder står sida vid sida med konstnärer, vetenskapsmän och upptäcktsresanden.
Bokverket innehåller bilder på samtliga 2 331 vapen med förklarande texter samt ett antal fördjupande artiklar av specialister på adeln och dess heraldik.
Det är en skattkista fylld av vackra bilder och fängslande berättelser, ett oumbärligt referensverk för såväl den allmänt släkt- och historieintresserade som den heraldiska kännaren. De tre banden omfattar sammanlagt närmare 1 900 sidor och är rikt illustrerade.
 Efter att ha emottagit det egna exemplaret i kurirposten, är det bara att hålla med; det här är fest för den heraldiskt intresserade. Adelskalendrar m.m. i all ära, men det här verket koncentrerar sig på det för heraldikern väsentliga: vapenskölden. Vi får ta del av var och en släkts vapenplåt i högklassigt fotografi av Gabriel Hildebrand, och texten är skriven av den erkänt kunnige genealogen och heraldikern Magnus Bäckmark. Faktaartiklar av andra sakkunniga ingår också, likaså allmänna fakta om heraldik och vapenföring.

Vapenplåtar på Riddarhuset. Bild ur bokverket.

Och den finska anknytningen då? Ja, från Riddarhusets grundande år 1626 tills det att ett eget finskt Riddarhus uppstod år 1818, så var det här även de finska släkterna introducerades och fick sina vapenplåtar målade och upphängda. Och de var inte helt fåtaliga, utan att ha någon statistik till hands så vågar jag tala om hundratals ätter med ursprung i Finland.

Det här, bästa Sveriges Riddarhus, är en kulturgärning! För att inte tala om en heraldisk gärning för åratal framöver.

Och, utan att bloggen har några som helst kommersiella bindningar till saken, konstaterar jag att verket kan beställas från Riddarhusets webbutik.

Och Hufvudstadsbladet hade förresten också en alldeles utmärkt recension av bokverket.

Anders Segersven


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar