fredag 7 februari 2020

Apoteksskyltar med dubbelörnar


Apoteksskylt med Storfurstendömets vapen i fullt utförande samt landskapsvapnen.
 Funnits på Kronohagens apotek i Helsingfors under 1800-talet. Källa: Helsingfors stadsmuseum

Ett heraldiskt ämne som inte är särskilt utförligt behandlat är de apoteksskyltar med vapen som förekom i Finland på 1800-talet. Motivet med dubbelörn har kommit från Ryssland, uppenbarligen via Viborg. I Ryssland var det apoteken av första klass, så kallade priviligierade apotek, som fick använda skylt med dubbelörn.

Apoteksörn uppbevarad i Åbo Museicentrals samlingar. Det är inte närmare angivet var den suttit,
 men här är det fråga om Rysslands vapen under 1800-talet, så kopplingen till Finland förblir oklar.

Dessa skyltar var i bruk på de finska apoteken 1812-1917 och förekom också på deras sigill och andra trycksaker, även om det egentligen inte fanns någon särskild förordning om deras användande. Vanligt var hur som helst att dubbelörnen förde det landskapets eller den stadens vapen, där apoteket var beläget.


En härligt naivistisk apoteksörn, likaså ur Åbo Museicentrals samlingar.
 Proviniens inte angiven.

Mot 1890-talet och med det allmänna förryskningsträvandet började det förekomma protester mot den ryska "kråkan" och en del apotekare avlägsnade dubbelörnen, och i vissa fall tycks man ha använt sig av en mer neutral enhövdad örn. Slutgiltigt förpassades dubbelörnen till historien i och med självständigheten år 1917.


Tammerfors apotek i början av 1900-talet med en betydligt mer naturalistisk och enhövdad örn.

Populärt blev det i stället med andra djur, nationalfågeln svanen och kraftdjuret björnen men också biet och myran som bidragit till utvinning av mediciner. Finlands lejon, den heraldiska rosen och de olika städernas och landskapens vapen var naturligtvis också vanliga.

Apoteksörn med Nystads vapen på bröstet. Åbo Museicentral.
Andra allmänna symboler för apotek har varit Eskulapstaven, enhörningar, krokodiler, alligatorer eller deras heraldiska motsvarigheter lindormen och draken, samt internationellt det gröna korset eller helt enkelt bokstäverna Rx som står för recipiere. Just det, att skriva ett recept.

Björneborgs apotek med dubbelörn ovanför ingången. Byggnaden vid torget blev färdig år 1883,
 så bilden är tagen efter det. Källa: Satakunda museum,
Den vanligaste apotekssymbolen internationellt är Hygieias ormskål, och den har också till stor del tagit över som symbol för apoteken i Finland, låt vara att den förekommit redan tidigare om än i mindre utsträckning, åtminstone sedan slutet av 1800-talet. Hygieia var Asklepios dotter och hälsans och renhetens gudinna i den grekiska mytologin.

Standardiserad modern apoteksskylt med Hygieias ormskål och grönt kors.

Källor:
Ahti Nokela: Heraldiikka suomalaisessa farmasiassa, Heraldica Fennica, HSiF 1978
Lotta Svärd / apteekkimuistoja
The origins and meanings of pharmacy symbols

Anders Segersven

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar